Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

INTERVJUJI

Spoštovani! Tukaj vam predstavljamo nekaj intervjujev, ki smo si jih sposodili iz revije Prijatelj. Upamo pa, da bomo dobili intervjuje in druge zanimive članke še od drugod.

Jože Adamič

adamič

Jože Adamič je bil rojen leta 1957 v Argentini, v Lanusu slovenskim staršem. Že učenega zidarja je navdušil Peter Opeka za duhovniški in misijonski poklic. Teologijo je študiral v Ljubljani in po nekajletnem kaplanovanju je leta  1987 odšel  v misijone na Madagaskar. Najprej je deloval v Vangaindranu. Naslednja postaja je bila Manakara v severnem delu Farafanganske škofije, od koder je oskrboval krščanske skupnosti proti severu. Končno se je ustalil v  misijonskem centru Marofarihy, kjer je direktor misijona. V Marofarihy skrbi za okoliške krščanske skupnosti in oskrbuje dispanzer, ki je pod njegovim okriljem. Svoje talente vlaga v odlično in lepo gradnjo cerkva.

Preberi več

Kerin Tone/Mompera Jezus

Mompera Jezus


Odpraviti se v revno, neznano deželo... Na turistično potepanje gre marsikdo, pa še takrat te lahko doleti kaj neprijetnega. Živeti v takšni deželi kot misijonar - za to pa je potrebno veliko več poguma in predvsem vere. Vedno občudujemo naše misijonarje. Pa se tudi njim zgodi, da zopet stojijo pred neznano deželo, ki se je ob vseh življenjskih izkušnjah in pogumu bojijo. A ta dežela je bralkam in bralcem Prijatelja kar dobro poznana, saj gre za deželo bolezni. Na preiskave ali zdravljenje pridejo misijonarji in enega izmed njih smo pred letošnjo misijonsko nedeljo zaprosili, naj kaj spregovori o teh dveh deželah. Tone Kerin, (...), Madagascar, je bil takoj pripravljen za pogovor.

Kerin Tone/Korak

"...DA BI MENI PODLOŽIL KORAK!"

Misijonska obzorja, 2000

Tone Kerin, misijonar z Madagaskarja, se je vrnil v domače kraje, da preveri svoje zdravstveno stanje in telesno kondicijo za nadaljnje delo med svojimi ljudmi, kakor sam pogosto imenuje Malgaše. Na Madagaskarju živi in pričuje že petnajsto leto. V tem času je zamenjal dve postojanki, delo med zaporniki na jugu otoka v Fortdauphinu in župnikovanje v Maranbondru, kjer je nasledil Janeza Puhana. Pred štirimi leti pa se je preselil na misijon Midongy-Atsimo, skrajno jugozahodno področje farafanganske škofije. Na naših straneh je Tone že »star znanec«, saj se je že kar nekajkrat oglasil s svojimi pismi ali prispevki, s katerimi nas je obveščal o svojem delu na Rdečem otoku. Vsi tisti, ki spremljate njegovo delo od začetka, se gotovo spomnite pisma iz zatohlosti malgaških zaporov, kjer ljudje v neznosnih razmerah životarijo ali celo čakajo smrti. Tam, pravi, je doživel lepoto in zahtevnost svojega duhovniškega poklica. Odpadlo je vse: osebna ambicioznost, duhovniški ovratnik - ostala pa je srčika bivanja slehernega kristjana - vera, upanje in ljubezen. Človek obrača, Bog obrne, pravi slovenski pregovor. Tone pa je tedaj zapisal, da se je pravzaprav v tistem trenutku zavedel svojega misijonarskega poslanstva. Ta ustvarjalna izkušnja ga odtlej vodi po razrvanih malgaških poteh.

Preberi več

Janez Puhan

NIČESAR BREZ SODELOVANJA

 
Bliža se misijonska nedelja in tokrat bomo prisluhnili pogovoru z misijonarjem,ki je že dolga leta tesno povezan s Prijateljem, sedaj pa tudi "deli usodo" z večino bralcev G. JANEZ PUHAN, (...) je bil namreč navzoč ob rojstvu Prijatelja, saj je bil njegov prvi urednik, pa tudi velikokrat se je oglašal s pismi. Letos je bil na dopustu, tudi sam doživlja bolezen, obenem pa mu Prijatelj odpira strani, da iz srca pove vse, kar mu leži na duši. Marsikakšno ugotovitev bomo lahko prenesli v naše okolje, tudi v Krščansko bratstvo bolnikov ininvalidov Ker je sobrat lazarist, sva se kar tikala.

Preberi več

Rado Sušnik

KO DAJEŠ, PREJEMAŠ


Rado Sušnik, misijonar na Madagaskarju,je v svojih študentskih letih sodeloval pri Prijateljstvu bolnikov in invalidov. Pred devetimi leti je že bil predstavljen v Prijatelju, zdaj pa sem ga ponovno prosila, naj kaj več pove o gradnji cerkva na svojem misijonskem področju, predvsem pa o rasti žive Cerkve, ki jo spremlja in gradi že dobrih štirinajst let.
Rojen je bil 27. 7. 1948 v Seebodnu na Koroškem. Šest mesecev kasneje se je družina preselila v Argentino. Z enajstimi leti je stopil v Baragovo misijonišče, ki ga vodijo slovenski lazaristi. 

Preberi več

Amanda Potočnik

MOJE MESTO JE MED UBOGIMI


S. Amanda Potočnik deluje na Madagaskarju (...) že osemnajst let. Po šestih letih je spet prišla na dopust v domovino. Misijonarji svojega dopusta ne izrabijo le za oddih. Ko nam pripovedujejo o svojem delovanju, poživljajo med nami zavest, da smo vsi odgovorni za misijonarsko dejavnost Cerkve. S. Amandi smo hvaležni, da je za Prijatelja odgovorila na nekaj vprašanj...
Prosim, bi se nam najprej predstavili?
Doma sem iz Poljanske doline nad Škofjo Loko. V Beogradu sem pred šestindvaj- setimi leti vstopila k sestram usmiljenkam, leta 1971 pa sem šla na Madagaskar z željo, da bi mogla pomagati ubogim, da bi mogla s trpečimi deliti njihovo trpljenje. 

Preberi več

Sonja Masle

LJUBEZEN PREMAGA MNOGO OVIR


V poletnih mesecih,ko mnogi odhajajo od doma, morda celo iz domovine, na dopust, pa so nekateri, ki pridejo na dopust domov. Tu imamo v mislih naše misijonarje in misijonarke. Njihovi dnevi v domovini so navadno vse drugo kot počitek. Mnogi jih vabijo v svoje skupnosti, da bi jim z besedo in sliko prikazali misijonsko življenje. Mi smo za pogovor naprosili laično misijonarko dr. Sonjo Masle.

Preberi več

Jože Letonja

»Nič tropskega nisi prinesel«

 
Ena stalnih značilnosti misijonske hiše lazaristov v Ljubljani so gostje, med njimi misijonarji. Sem in tja je tudi Prijatelj že prinesel pogovor s kakšnim od njih. Letos je v naši hiši že dlje časa gost JOŽE LETONJA, (...). Dvajset let svojega življenja je 'pustil' na Madagaskarju, kjer je pomagal našim misijonarjem. Letos si nabira še drugačne življenjske izkušnje, značilen humor pa ga vseeno še ni čisto zapustil Pogovarjali smo se ravno na prvi petek v septembru.

Preberi več

Buh France

Vera prinaša srečo


»Pa bi se še jaz obrnil s prošnjo na vse, ki trpite. Osebno sem zmeraj poudarjal da do zdaj v življenju nisem občutil nobenega trpljenja. Med vami so pa, kakor berem v Prijatelju, nekateri, ki že leta in leta ne vedo, kaj je peš hoja in so odvisni od vozička in od tistega, ki mu pomaga In trpite osamljenost, fizične bolečine. Spomnite se naše malgaške Cerkve, zlasti naših mladih duhovnikov in bogoslovcev, ki se pripravljajo in jih ni malo. Je pa njihova pot precej težka in vi jim lahko s svojim trpljenjem in molitvijo veliko pomagate.« Tako prosi misijonar lazarist g. France Buh, ki ima sedaj nekoliko drugačno misijonsko poslanstvo. Po možganski kapi je že pol leta v Sloveniji pod oskrbo Marijinih sester čudodelne svetinje v Vincencijevem domu (Štepanjska 7, 1119 Ljubljana).

Misijonsko središče

Translate

Slovenian Croatian English French German Italian Russian